История

Ориентирането в град Сливен за пръв път навлиза като практика в дейността на Туристическо дружество „Сините камъни“ през 1958 год. От тогава започва подготовката на ориентировачи. Пръв с това се заема Кръстьо Алексиев, а след това Добри Кисьов и други. През същата година в специален краткосрочен курс за съдии се подготвят Любен Петков, Евгени Данчев, Петър Мъглов и още неколцина. Тяхната подготовка е свързана с предстоящите Републикански състезания, предвидени да станат около Сливен…

С течение на годините масовостта на състезанията по ориентиране в града под сините камъни се увеличава. През 1960 година към Туристическото дружество и Пионерския дом се сформират и групи от ученици за обучение по ориентиране съответно с ръководители Георги Ламбов и Кръстьо Алексиев. Тогава през онези години сливенските ориентировачи постигат добри резултати на отговорни състезания.

В първите Републикански състезания за пионери по двойки Симеон Асенов и Михаил Минчев се нареждат на 23-то място.
            Клуб по ориентиране към Туристическото дружество е образуван през 1969 година . Оглавява се от Коста Шишков. Клубът се насочва към по системна работа за подготовка но ориентировачи. Назначават се и първите инструктори – Михаил Минчев и Енчо Янков. В училищата работят повече групи по ориентиране. Редовно се организират градски състезания.
           След 1971 година работата на клуба позамира , макар в него да продължават да се обучават около стотина ориентировачи.
           През 80-те години благодарение на Иван Илиев-ориентировач завършил Висшия институт по физкултура ориентирането в Сливен отново започва да се развива. Отново се работи с училищата, като III СОУ“д-р Иван Селимински“ става базово училище със специална паралелка за обучение на състезатели по ориентиране. Привлечени за работа в клуба са Симеон Асенов, Тенъо Аврамов, Женя Павлова и др.. Постигнати са и първите резултати на републикански състезания. Мариана Славова, Ивайла Пантелеева, Миглена Маринова, Иван Николаев, Светослав Ганев започват да побеждават на отговорни състезания и с постиженията си доказват, че ориентирането трябва да се разграничи от туризма, че трябва то да се взема наистина като спорт.
            Знаменито става сътрудничеството на клуба от града под сините камъни с клуба от град Дрезден Динамо – Източна Германия. Гостуванията на разменни начала са основен приоритет в сътрудничеството по между им.
            Нов тласък ориентирането получава с назначаването на Фотин Димитров, който с уменията си прави промени в организацията на клуба и по този начин допринася клуба към дружеството да се възроди изцяло. Председател по това време е Александър Керемедчиев. Създадена е школа за развитие на ориентирането. Построена е даже малка барака с учебен кабинет, събликалня, склад, баня в двора на основно училище „Васил Левски“, която става мястото където се събират, обучават и тренират сливенските ориентировачи.
           Купа „Стоте войводи“ провеждаща се като по традиция в местността „Карандила“ става най-голямото състезание в окръга. На него се събират около 200 ориентировачи от Сливен, Твърдица, Нова Загора, Шивачево, Злати войвода и др.
През 1986 за кратко в клуба като треньор работи Пламен Джамбазов – състезател от град Самоков. За краткия си престой в Сливен съумява да организира Републикански състезания в село Бяла, Сливенско. Сам изработва картата, която остава за клуба.
           Тогава с издаването на карти се занимават Симеон Асенов, Желъо Азманов, Георги Кънчев и Женя Павлова. Издадени са карти местността Даула, село Катунище, град Котел, Хамам баир, Карандила, Кортенски бани и др.
             По това време забележителни резултати има в работата с децата от село Блатец. Те се обучават заедно с децата от Сливен и на моменти имат по добри постижения на състезанията от републикански мащаб, особенно при момичетата.
             От 1988 в клуба е назначен като треньор Георги Станев. В сътрудничество със Симеон Асенов, Петър Марков и още наколко учители в Сливен в страната се заговорва за ориентировачите от града на стоте войводи. Успехите не закъсняват. Първите медали от републикански първенства са факт. Момчетата Антон Гочков, Стефан Аврамов, Костадин Иванов Новаков, Костадин Атанасов Новаков,Николай Новаков, Венелин Милконски, Николай Илиев и др. са в непрестанна конкуренция, която допринася за постигане на високи резултати. Кремена Иванова и Мариета Иванова също започват да печелят медали от отговорни състезания.               По това време са преиздадени много от наличните карти благодарение на Симеон Асенов. III СОУ си остава базово училище за развитие на ориентирането.
            В началото на 90-те години ориентирането в Сливен и развитието на клуба са в застой. Чак през 1994 година започва да се чувства ново съживяване на дейността на клуба. Това се дължи на промените в организацията които налага Фотин Димитров. В две отделни училища са назначени 4-ма инструктори – Богдан Славов и Марин Маринов от V СОУ, Красимира Гинчева и Петър Марков от IIIСОУ. През 1995 година в клуба идва да работи Илиан Дянков, който завършва започнатото от предните години.
          Наложилите се промени в законодателството на страната налагат клуба да се регистрира като самостоятелно юридическо лице през 1997 г.. Председател от тогава до сега е Богдан Славов.
            Преиздаването на култовата карта на Хамам баир през март 1995 година допринася в най-голяма степен за резултатите, които са постигнати през последните години. Клуба става водещ в страната и е емблематичен със своите състезатели. Основно в Спортен клуб по ориентиране се работи с деца, като всички усилия са насочени към тяхното израстване като състезатели. На ориентирането се гледа като на спорт, а не като на туристическа дисциплина. Обаче в никакъв случай не трябва да се разграничава клуба по ориентиране от туристическото дружество. Сто годишната традиция на ТД“Сините камъни“ е основен двигател в развитието на ориентирането в град Сливен.

Първия медал от новото поколение състезатели по ориентиране е на Полина Паскалева от Републиканското първенство през 1995 г. – бронзов медал. Полина става и първата републиканска шампионка на град Сливен през 1996 г. в Силистра. През 1999 година Стефан Христов пък става първия Балкански шампион по Ориентиране на Сливен. Същата година на Световно младежко първенство 50% от националния отбор на България е от Сливен – Ивелина Иванова, Полина Паскалева, Стефан Христов, Кирил Йовчев и Андрей Абаджиев. Клуба е на 2 място в класацията на клубовете по ориентиране на страната за 1999 г., като на Републиканско първенство в Разград са постигнати наистина впечатляващи успехи – от шест щафети само една не успява да се окичи с медали като е класирана на 4-то място. .
От 2000 година започва да изгрява и звездата на Кирил Николов „Дизела“, който благодарение на конкуренцията в отбота и неоспоримия си талант заема призови места на почти всички състезания които участва. Става републикански шампион няколко пъти за да се стигне до паметен успех през 2003 година. На световното първенство за мъже в Швейцария той постига най-добър резултат постиган някога от българин на такъв форум. Преди това той има забележителни успехи на Младежките световни първенства в Чехия и Испания.

А какво би било ако не бе пренебрегван за участие на Младежкото световно първенство в България ?           В последните две години в отбора има смяна на поколенията.  Новите деца които са получили  начална подготовка от единствения вече инструктор Красимира Гинчева постигнаха добри резултати на състезанията от Държавния календар. Комплектоването на отбора не е направено рационално. Това обаче не пречи да има добри резултати.
           Открояват се постиженията на Иван Бояджиев. Той в последните две години е постоянен представител на клуба в националния отбор.
           Обаче, медалите на щафетата на Държавното първенство за Ж 20 години през 2003 в село Мийковци, взети от 14 годишните сливенски момичета Антоанета Георгиева, Силия Гинчева и Елица Пеева ни довеждат до размисъл. Или нашите състезателки са много добри или просто в страната има сериозно отстъпление на занимаващи се със спорта ориентиране.  Но за съжаление май втората предпоставка е налице.
Остава да запишем в историята и двата най-големи скандала свързани с отбора на Сливен. На Републиканското първенство през 2000 г. в село Шкорпиловци постиженията на Кирил Николов “Дизела” в класическата дистанция и Калоян Гинчев в спринта хвърлиха в размисъл много от  тренъорите, деятелите и състезателите. Те все още не могат да си обяснят добрите времена на нашите момчета, но да си кажем честно те си ги постигнаха с много, много труд.
Димитър Турманов е роден на 08.07.1990г. Започва да се занимава със спорта през 2000г. Първият си медал печели на състезание в с.Бяла, във възрастова група М 10.Медала е сребърен. Следват 6 години без особено добри резултати на Държавни първенства(ДП), Национални купи(НК) и други важни състезания. Началото на 2006г. взема решение да прекрати участието си по състезания, но след като му се обаждат от Българска Федерация по Ориентиране (БФО) за участие на Балканското първенство в Македония, той решава да се върне в спорта и да поставя все по- добри резултати в бъдеще.
УЧАСТИЯ И МЕДАЛИ ОТ СЪСТЕЗАНИЯ:
ЕВРОПЕЙСКИ ПЪРВЕНСТВА(EYOC):
Година и място
Дистанция
Класиране
Възрастова група
EYOC 2007
Унгария
Спринт
73 място
М 18
Дълга дистанция
77 място
М 18
EYOC 2008
Швейцария
Спринт
65 място
М 18
Дълга дистанция
87 място
М 18
Щафети
20 място
М 18
БАЛКАНСКИ ПЪРВЕНСТВА (BOC) :
Година и място
Дистанция
Класиране
Възрастова група
BOC 2006
Македония
Спринт
2 място
М 16
Дълга дистанция
1 място
М 16
Щафети
1 място
М 16
BOC 2008
Румъния
Спринт
4 място
М 18
Дълга дистанция
2 място
М 18
Средна дистанция
1 място
М 18
 
 
КУПА БЪЛГАРИЯ :
 
Година и място
Класиране
Възрастова група
2004 Приморско
6 място
М 14
 2007 Обзор
2 място
М 18
 
ДЪРЖАВНИ ПЪРВЕНСТВА:
 
 
Година и място
Дистанция
Класиране
Възрастова група
2004 нощно – Арбанаси
Средна
3 място
М 14
2007 нощно –
Ловеч
Средна
1 място
М 18
2008 Велико Търново
Спринт
2 място
М 18
 
Дълга дистанция
1 място
М 18
През 2006г. Димитър Турманов бе включен в традиционната анкета „10-те най- добри спортисти” на гр. Сливен. Състезателя от СКО „Сини Камъни” – Сливен е с 2 златни и 1 сребърен медали от Балканското първенство в Македония и безапелационно влезе в 10-та.

Антоанета Георгиева е родена на 27.05.1988г. Започва да тренира ориентиране през 2000г, когато е на 13 години и се състезава във възрастова група Ж 14.Първата години вниманието й е насочено главно към тренировките и не участва в състезания.2001г. е първото Държавно първенство , на което взема участие, но не показва добри резултати. Тренира главно поради интереса й към спорта, без да гони призови места. Върхът в спортната й кариера е през 2005г., когато се класира за Националния отбор и участва на BOC 2005, което се провежда в България, м.Узана, край Габрово.Класиранията й са повече от блестящи. На дългата дистанция се класира на 1 място,средна дистанция – заема 2 място(на 22 секунди от 1-вата) и в щафетното бягане отбора на България заема 1 място във възрастова група Ж 18. През 2007 г. Тони заминава да учи в Дания и с това преустановява състезателната си дейност в България.

Иван Бояджиев е роден на 05.08.1986г. Започва да се занимава със спорта през 1996г., когато е на 10 години и се състезава в най-малката възрастова група М10. Първите си медали печели още на следващата година, когато вече се състезава в по- горна група М12. Медалите са от Държавно парвенство и са сребърен и бронзов. 1998г. само 2 години след началото на спортната си кариера Иван Бояджиев става държавен шампион, на същото състезание в груги две дисциплини печели 2 бронзови медала. Същата година се класира 3 на Купа България. През 1999г. печели Купа Бтлгария за първи път, като втория се нарежда на 10 минути след него. Втори е Ивайло Каменаров.Същата година печели сребърен медал на Държавно първенство. През 2000г прекъсва за 1 година, поради здравословни причини.На следващата година печели бронзов медал от Държавно първенство.2002г. е държавен шампион на спринтова дистанция.Същата година печели Купа България, която се провежда в Пампорово.През 2002г. за първи път участва на Европейско първенство (EYOC) и заема 33 място.Пак през 2002г. взема участие на международно състезание „5GiornideiFlori “ – Asiage, Italyи заема 2 място.Първи е норвежки национален състезател, а на 3 място се нарежда швейцарски национален състезател. 2003г. участва за първи път на Световно младежко първенство (JWOC), а също участва и на EYOC, на което заема 31 място на дълга дистанция. През 2004г. Иван Бояджиев участва на Балканско първенство (BOC) в Сърбия и спечелва 3 златни медала. След 2004г. отново прекъсва за да продължи образованието си в Медицински университет.В момента Иван се състезава главно за удоволствие.

Един от интересните членове на СКО „Сини Камъни” – Сливен беше британския посланик в България- Джеръми Хил,както и дъщеря му Теса Хил и съпругата му Кейти Хил. През 2004г. на семейство Хил им предлагат членство от няколко отбора, но посланика решава, че желае да се състезава за Сливенския клуб.

На 06.05.2004г. Джеръми Хил официално става член на клуба. След 6 месеца, дъщеря му Теса Хил, която е състезателка в Националния отбор не Великобритания и жена му Кейти Хил също се присъединяват към голямото семейство на нашия клуб. Британския посланик взема участия на едни от най- важните състезания, а именно „Купа България”.Участва също и в национални купи и заема престижни места.

……2004 година започна с амбициозни планове от страна на повечето активно занимаващи се състезатели. Някой от тях са с претенции за класиране в националните гарнитури на страната, но това не се постига само с се ангажират до колкото могат в работата и ето, че резултатите не закъсняват. В ръководството вече са д-р Иван Бояджиев, Радостин Димитров, Красимира и Христо Гинчеви, Банчо Събев, Миглена Маринова, Радостин и Даниела Пееви, Нено Дянков, Красимира Дянкова, Антон Гочков, Венелин Милконски, Фотин Димитров, председателя В първите Републикански състезания за пионери по двойки Симеон Асенов и Михаил Минчев се нареждат на 23-то място.
……2005 година остана с в историята с успехите на Антоанета Георгиева , която като участник в националния отбор спечели 2 златни и 1 сребърен медал от Балканското първенство в Габрово. Започна да се усеща и нуждата от нови попълнения в отбора. Липсата на инструктори по ориентиране в училищата доведе до формирането на по-малко групи по начално запознаване със спорта. Имаме и само един инструктор Красимира Гинчева в III СОУ „д-р Иван Селимински”. Нови карти не са издавани, което води до малкото разнообразие на състезанията организирани от клуба.
…..през 2006 година клуба отново организира много местни състезания, които имат за цел – повече деца да се докосна спорта ориентиране. Организирани са три лагера. Отбора вече се води от Радостин Димитров. Постигнати са силни резултати на Балканското първенство в Македония. Димитър Турманов печели 2 титли и един сребърен медал. Този и резултат утвърди позициите на клуба в Община Сливен. Спорта бе включен в програми за развитието на масовия спорт сред децата.

…. през 2007 година клуба е представен от 2 състезателя на Балканско първенство в Турция – Димитър Турманов и Силия Гинчева. Митака отново печели 2 златни и 1 сребърен медал, а на Силия съвсем малко не и достига за да спечели медал.. През годината са организирани два тренировъчни лагера.
Състезанията организирани от клуба в Сливен са с 30 годишна история. От 2008 година е възприета идеята да се организират тридневни състезания. Издадена е нова карта край града. Идеята на управителния съвет на клуба да се издават повече в близост до града отново е изпълнена. По този начин нови деца ще започнат да се занимават с ориентиране.

След завършването на миналогодишния проект по ПРОГРАМА „СПОРТ ЗА ДЕЦАТА В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ” за организиране и провеждане на спортни занимания за деца в свободното време в отбора на „Сини камъни“ останаха да се занимават целенасочено с ориентиране повече от 10 деца, които взеха участие на състезания от Държавния спортен календар. Усилията на всички в Спортен клуб по ориентиране „Сини камъни“ са насочени в развитие на спорта главно сред подрастващите.

През 2012 година са обновени почти всички картни райони около град Сливен – Спортен комплекс, Джанкурторан, Хамам баир, Абланово. Изработени са нови карти край село Нейково, село Ичера и село Жеравна. Ръководството на Спортен клуб по ориентиране „Сини камъни“ в следващите 2-3 години ще може развива дейностите свързани със спорта ориентиране по най-добрия и качествен начин.
Представители на Спортен клуб по ориентиране „Сини камъни“ участваха на Югоизточния шампионат по Ориентиране в град Бурса Турция. На него Стефан Йорданов зае 3 място, Кристина Димитрова – 2 място, Александра Дянкова – 2 място и Костадин Новаков – 1 място.

През 2013 година клубът навърши 55 години от създаването си, което бе отбелязано с тридневно Републиканско състезание „3 дни ориентиране“.Състезанието бе проведено от 16 до 18 август , край селата Катунище и Нейково и бе подпомогнато от МФВС. На него участваха повече от 450 състезателя от клубове по ориентиране от България и Румъния. Бяха издадени 3 нови карти за Ориентиране. Състезанието бе организирано съвместно с Ямболския клуб по ориентиране „Диана“ и е пример за сътрудничеството между клубовете в страната. В момента към клуба системно с ориентиране се занимават повече от 20 деца, които се подготвят за участия в състезания от националния календар. През 2013г. отборът на „Сини Камъни“ все участия в състезания от държавния календар на които ясно се забелязва новото поколения състезатели на клуба.

На 31 август 2014 г., Стефан Йорданов от Спортен клуб по ориентиране „Сини Камъни“ успя да се пребори за второто място в спринта на провеждащото се в Нови Сад и Врдник (Сърбия) Балканско първенство. Под ръководството на младата треньорка на клуба Кристина Димитрова юношата успя да се наложи в националния отбор по ориентиране. След като взе участие в Европейското първенство за юноши в Струмица (Македония) тази година, където зае 23 място на спринт, 69 място в дългата дистанция, Стефан Йорданов бе избран да представлява България и на Балканското първенство.
Първият ден на средна дистанция се класира на не лошото 11-то място, в следващата надпревара средна дистанция вече беше 8-ми на три минути от водача Мартин Пенчев (България). На последната спринтова дистанция днес не му достигнаха 17 секунди, за да се окичи със златния медал, станал притежание на представителя на домакините Milos Bilic.

През 2014г. състезателят на СКО „Сини камъни“ – Сливен, Стефан Йорданов взе участие на международни прояви,като бе включен в националния отбор на България.На Балканското първенство за 2 място на спринтовата дистанция.
На Държавното първенство през 2014г. състезателите на СКО „Сини камъни“ представиха достойн отборът. Стефан Йорданов зае трето място на спринта при 16-годишните, а Стефан Куртев бе на косъм от стълбичката, като зае четвърто място, на 28 секунди от третия в класирането при 14-годишните. Мирослав Куртев се класира на шесто място в същата възрастова група, където бяха общо 46 момчета. На дългата дистанция Миро зае второ място, а Стефан Куртев – седмо. Стефан Йорданов се класира на шесто място при 16-годишните. При момичетата Деница Пенева се класира осма /от 71 момичета във възрастова група Ж12/ на дългата дистанция, а Кристиана Кънева при 14-годишните зае девето място /от 45 момичета/. На щафетите във възрастова група М 16,отборът на СКО „Сини камъни“ се класира на второ място /в състав Дилян Славов, Станислав Стоилов и Стефан Йорданов/, момичетата до 16 г. останаха четвърти /Станка Тодорова, Кристиана Кънева, Мария Иванова/, а момичетата във възрастова група Ж 12 заеха пето място от 18 щафети /Преслава Стефанова, Цветанна Илиева и Деница Пенева/

През 2015г. децата от клуба се представиха достойно на Държавни първенства както в лятното ориентиране,така и в коло – ориентирането. Златни медали завоюваха момичетата в Ж 14(Кристиана Кънева,Преслава Стефанова и Деница Пенева). Златен медал също спечелиха и момчетата при М16(Радослав Мъндев,Стефан Куртев,Мирослав Куртев). На държавното първенство за групи 12-18г. на спринтовата дистанция златен медал спечели Стефан Йорданов в М18,а бронзов – Стефан Куртев в М 14.На следващия ден на дългата дистанция Стефан Йорданов отново се класира на първо място.На щафетите пък момичетата(Мария Иванова,Кристиана Кънева и Деница Пенева) си спечелиха златния медал в Ж18,а момчетата (Стефан Йорданов,Дилян Славов и Мирослав Куртев) се класираха на 2-ро място във възрастова група М18. На Купа България 2015г.която се проведе в Златни пясъци средата на месец Юни Стефан Йорданов отново се качи на стълбичката,като се класира на призовото 3-то място от 29 състезатели.Същия бе представител на Националния отбор по ориентиране във възрастова група М18 и представи достойно страната и отбора на Европейското и Източно-европейското първенство по ориентиране,като спечели сребърен медал на спринта,бронзов на щафетите и 5-то място на дългата дистанция на ИЕП 2105.

……..Историята на Спортен клуб по Ориентиране “Сини камъни” не е завършена. Тя и в този момент се пише и се надяваме да е така и в бъдеще………..

 

Страницата на Спортен клуб по Ориентиране "Сини камъни" Сливен